Saturday, June 12, 2010

Tutorial blockquote Bersama Cikgu Ana

Assalamualaikum wbt


Hai selamat malam.Tergelak-gelak aku tulis tajuk entry ni.Boleh terkeluar isi perut ni.Dah makan?Kalau belum baik pergi makan dulu.Menu aku tadi ayam percik.Yummy sedap.Alhamdulillah.

 gambar ni aku google jer.Thanx pak cik google (:

Dah-dah pergi amek tisu.Air liur korang meleleh tu.Buat malu jer kalau member nampak.Lagi malu kalau bakal mak mentua nampak.Haha.

Ok pelajar-pelajar buka muka surat 37.Hari ni cikgu nak ajar macam mane nak buat blockquote.Ape tu blockqoute?


Seperti yang telah di assume oleh Cikgu Liyanaa name bende ni blockqoute.

1. Pergi ke Dashboard ,Design,Edit HTML  dan tick pada Expand Widget Templates.

2. Cari kod ini post blockquote { .Tekan Ctrl+f untuk memudahkan pencarian.Highlight perkataan yang dalam blockquote di bawah.

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

3. Gantikan dengan code ini.

.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
4. Benda penting yang murid-murid perlu tau.Kalau tak nak tau pun tak pe.

background: #81F7F3 :
ini background belakang warna biru aqua.Murid-murid boleh ubah kat sini. 

-moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px :
ini border dia. kalau nak ubah, just ubah top atau bottom suka hati. 

Border: 1px solid #2E2EFE :
ini border warna merah jambu.Kalau nak tebalkan line tambahkan 1 kepada 5 atau 10px.

solid adalah garisan lurus. contoh ___________
dotted adalah garisan titik² contoh .........................
dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _

5. Save Template.

6. Pergi ke New Post tulis la ape-ape pun yang anak-anak murid suke.Kemudian highlight perkataan yang kamu nak blockquote tu dan tekan simbol ni


Dah selesai boleh la Publish Post.

Credit to liyana.com

www.tips-fb.com

1 comment:

AiZ said...

oo.. inilah blockquote tu... ingatkan batu bata.. ^__^ gagaga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...