Tuesday, June 22, 2010

Like Button

Assalamualaikum wbt

Fenomena berfacebook-ing ni dah menular dalam kalangan masyarakat tanpa mengira usia.Dah macam penyakit berjangkit pulak.Baik yang baru masuk sekolah rendah,sekolah menengah,peringkat universiti mahupun yang dah bekerjaya.Semuanya berlumba-lumba nak berfacebook-ing.Okey straight to  the point hari ni aku nak ajar macam mane nak buat like button pada setiap entry korang.


Ni la like buton.Hahahttp://www.emoticonizer.com sah-sah sape yang percaya tu kena tipu.Ada ke yang percaya?Tak de kan.Sebab kebanyakkan blogger semua pakat bubuh like button ni kat blog.


1) Log in akaun blogger.

2) Design

3) Edit HTML klik expand widget template

4) tekan ctrl + f untuk mencari kod ni :


data:post.body

5) Copy code ni:

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

   dan paste di bawah code data:post.body tadi.

6) Preview

7) Kalau dah ok boleh la Save Template.

kredit to KC


www.tips-fb.com

4 comments:

kabakoga said...

ni yg tanda thumbs up kat bawah post tu ke?
tanda2 kurang ilmu firasat blogging...

Hassanah said...

yup kabakoga

yahaya said...

ok,terima kasih ..ifo yang baik

Hassanah said...

same-same

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...